Sydvästsomaliska Riksförbundet (Orgnr: 802476-2984)

Sydväst Somaliska Riksförbudet i Sverige är en paraply organisation som grundades av en grupp från Sydvästra Somalia i 30 november 2013 i Örebro och huvudkontoret ligger i Slottsgatan 13 A, Örebro.   Nu finns det sex föreningar som är medlemmar hos organisationen från olika orter i Sverige.  Detta görs totale 601 individ medlemmar hos organisationen.

Våra visson är att förbättra människors förhållanden för både Sverige och Somalia genom att vara en bron mellan Sverige och Sydvästra Somalia folket.  Den viktiga saken är att behandlas alla människor lika mycket värde och ge det stödet som de utsatta grupperna i samhället behövs att få.

Syftet Sydvästsomaliska Riksförbudet.

SRS ändamål är att främja rehabilitering och återuppbyggnad av Somalias samhälles och infrastruktursektorer, genom att samla information, söka humanitära medel till återuppbyggnads och utvecklingsprojekt i Somalia och ge råd till världsomfattande organisationer som gör insatser i Somalia.

Sverige:

Förening vill främja familj främjande aktiviteter och fritids verksamhet som gynnar både barn och vuxen.

Förening vill främja att sprida information om globala frågor och överbygga kulturklyftor mellan svenskar och Somalier. På så sätt bidra för utveckling- och informationsinsatser.

Förening jobbar att främja kunskap om svensk föreningskultur och göra rådgivning och stöd till medlemmar av Sydvästsomalisk organisationer.

SRS bör ses som en viktig resurs i integrering och utvecklingssamarbete.

Kultur:

Förening eftersträvar att utveckla och främja Maay språket. Somaliska språk är indelade i 2 huvudgrupper: Maay och Maxaa. Maay huvudsakligen talas av Digil och Mirifle klaner i de södra delarna av Somalia. Dess tal område sträcker sig från den sydvästra gränsen till Etiopien och Kenya till ett område nära kustremsan mellan Mogadishu och Kismayo. Maay är inte ömsesidigt begripligt med Maxaa språket som talas i norra somaliska och det skiljer sig avsevärt i meningsbyggnad och fonologi. Det är inte heller allmänt används i utbildning eller media som under kontroll av Somalika Regeringen. Men det finns en vis lokal radios som sänds Maay språket, till exempel, Baidoa Radio, Warsan Radio och Wadajir Radio som är baserad i Baidoa och Kanada, Nora Amerika.

Uppdaterad:  Den 19 maj 2015.

Sydvästsomaliska Riksförbundet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *