Konceptpapper / Projektplan för Somaliska Maay kultur och Språkkonferens i Borås – Sverige

1599 0

Konceptpapper / Projektplan för Somaliska Maay kultur  och Språkkonferens i Borås Sverige

28-29 July 2018

Konferens /Projekt Name: Att rädda Somali -Maay språket 
Kontakt person: Abdulkadir Abukar Sheikh , Ordförande – Sydvästsomaliska Riksförbundet (SRF) – E-post : sydvast.somaliska@outlook.com
Organisationer/partners to support project:   Sydvästsomaliska Riksförbudet I Sverige (SRS),  Center för Peace Building Institution (CPBI) och  Somaliska Förening i Borås.
Projekt ansvarig a i Borås: Abdulkadir Mohamed Ahmed, Borås – Tel 0764383340
CPBI Personer: Aden Batar  – CPBI Email: adenbatar@hotmail.com /Sharif Haji- Email: smhaji@ualberta.ca
E-mail: sydvast.somaliska@outlook.com

1.0 Backgrund:

Somaliska- Maaytalande folket är en del av Somalisk etniska grupp som har ett särskilt språk och kultur. Maaytalande folket uppskattas mellan 3.5 – 3.8 miljoner invånare i Somalia. Det finns också tusentals maaytalande som vistas gränsen mellan Somalia och Kenya och de talar Maay språket. De två största språken som talas i Somalia kallas” Maay och Mahaatiri” samt det finns också numera andra dialekter som man pratar i Somalia, särskild södra Somalia (Af- Barawe, Af-Gare, Af- jidda, Af- Dabbare som har något relation med Af-Maay språket).  Maay språket är ganska annorlunda än de andra Somaliska språket ”Maxaatiri” på många sätt men de är samma släkt eller familj, enligt  några av språkforskarna.

Dessutom hävdar några av språkforskarna  att Somaliska Maay språket inte anses som dialekt men det kan stå ut som ett språk eftersom språkforskarna tycker att det finns många ord eller begrepp som är ganska skiljer sig mellan de två största Somaliska språken Maay och Mahaatiri.

Därtill sprider de  sig mesta Somaliska-maaytalande folket nästan alla städer i södra delar av Somalia d.v.s, de finns Lower Shabelle, Bay, Bakool, Gedo, Lower Jubba, Central Jubba , Gedo och Benadir region. Maay språket är fortfarande aktivt och tals dessa områden i Somalia.  Men tyvärr har Maay språket/dialekt inte har fått något av stor uppmärksamhet eller lämpliga  utvecklingsprojekt from de olika Somaliska regeringen sedan i 1960  som var den första Somaliska regeringen tog över makten efter Italienska och Brittiska kolonier.

2.0 Problemformulering

Det viktigaste punkt som vi vill peka ut är är trotts att Somali Federal regerings författning finns ett citat som säger ” De två språken som tals i Somalia är Maay och Mahaatiri” men även regeringens enda TV (National TV) och Radio Muqdishu  som också kontroller Somaliska  regering begränsat  mycket  att skicka nyheter eller program som gäller Af-Somali Maay språket/dialekt på detta två kanaler.  Istället det har ersättas andra  främmande språket som många som sitt modersmål är Af- maay  kan de inta förstår. Detta anses en type av diskriminering eller särbehandling  som  utsättas Maaytalande folket eller missbruk av makt som begicks några av Somaliska Federal regeringens information – och kulturdepartementen som ansvar regerings TV:s och radios. 

Men det finns några aktiva individer from maaytalande som har skaffat privata radios eller webtidningar som de utsänder olika nyheter och program för Maay Språket. Dessutom är många maaytalande  oroliga för att språket kan  bli språkdöd om det inte används i ett bra sätt verkan inte finns något utvecklingsprojekts från den federala och regional administrationer i hemlandet. Vi meddelar här att vi vill välkomna alla institutioner eller individer som är intresserar att utveckla och forska Somaliska  Maay språket. Vi är troligen redo på att ge detta organisationer de lämpliga informationer och support som vi kan jobba tillsamman för att rädda Somaliska Maay språket .  Vi ansar också att det är ett betydelse språk för många Maay talande Somalis för vardagens liv och barns framtid.

3.0  Strategy Att rädda Maay Språket 

I November 2013, lyckades några av Somaliska-maaytalande folket som vistas i Sverige att samlas och bygga up en paraply organisation i Sverige som är medlemmar olik föreningar som tillhör Somaliska maaytalande personer. Organisationen kalls Sydväsomaliska Riksförbudet i Sverige (SRS) .

En av det viktigaste syftet som Sydvästsomaliska Riksförbundet skaffades är att ut veckla Somaliska Maay språket samt öka medvetenheten om Maay kultur i Sverige. Målet är att  skaffa samarbete host de andra civila kultur och språk  organisationer i Somalia och utanför i Sverige.

 Sydvästra Somaliska Organisationen har samverkat  hos Center för Peace Building  and Initiative (CPBI) and några andra civila organisationer i Sydvästar Somalia för att  försöka lyfta upp Maay språket och  kultur.  Vi arbetar att hjälpa till att hitta en strategi att rädda Somaliska Maay Språket. Följande punkterna är i fokus:

  • Att stödja olika medier till exempel; lokala  radios,  webbsidor och Tv’s som håller på sändning Maay språket. 
  • Att skaffa samarbetspartner host olika civila  organisationer och myndigheter som syftet att främja Maay Språket.
  • Att karta lägga organisationer, lokaler och individen som sitt syfte är tt rädda Somaliska Maay språket/kultur.
  • Att organiserar olika konferens och möte för att språk och – kultur experterna komma överens one skrift för maay prålet.

3.1 List av språk- och andra akademiker  som planeras att delta Somali Maay Konferens i Borås:

•Dr. Lee Cassanelli, Profesor of African history, University of Pennsylvania, USA

•Dr. Mohamed Mukhtar, Professor of African & Middle Eastern History, Savannah State University, Georgia, USA

•Dr. Abdi Kusow, Professor of Sociology, Iowa State University, USA

•Dr. Muhammad Hassan, professor of African history, Georgia State University, USA

 Dessutom håller vi på att inbjuda  konferensen några av svenska

språkforskare från Göteborg universitet, Borås Högskola och 

Uppsala universitet och andra institutioner som är intresserar

detta språk.

4.0 Projekt  Syftet:  

4.1 Att organisera konferens genom olika språkexperts samt civila organisationer som arbetar att främja språket och kultur  för att hitta en strategi att rädda Somaliska Maay språket för att det  inte blir döda. 

4.2 Att väcka uppmärksamhet för Somali Maay språket till politiker, språkinstitutioner och myndigheter att ges stödd för Somaliska Maay språket inte bli döda. 

4.3 Att hitta strategi att skiva one skrit för  Maay Språket genom 2-3 år.

4.4 Att utföra utställning av Somali- Maay folkkultur som ingår handkraft, kläder, poesi, sång och  folkdans.

5.0 Aktiviteten

Datum
5.1 Öppning av Konferens och välkomna av deltagarna. Presentation for Somaliska Maay Kultur -Föreställning av Maay kultur – Kläder, handkraft- sång – folkdans.  SRS/CPBI, Borås Kommun politiker.
5.2 Att hålla konferens om Af-maay språket och kultur samt att hitta en skriftplan för Maay Språket.  SRS/CPBI
5.3 Att meddela konferens manifestation och konferensavslutning (Borås kommun politiker, gästs  samt partners, ) SRS/CPBI

5.1

Utkast agenda:

Dag 1: (28/07-2018)  kl. 08.30 -16:00 : Föreläsning av Somaliska språket/dialekt, Africa historia och fokus om Somaliska maay  skrift  från olika professors  av de följande föreläsare:  

  • Dr. Mohamed Mukhtar, Professor of African & M/Eastern History, Savannah State University, Georgia,USA
  • Dr. Lee Cassanelli, Professor of African history, University of Pennsylvania, USA
  • Dr. Abdi Kusow, Professor of Sociology, Iowa State University, USA
  • Michael Neterer, Director Arrive Ministries , Somali Adult Literacy Training (SALT)
  • Dr. Muhammad Hassan, professor of African history, Georgia State University, USA

Dag 2: (29/07-2018) kl. 08:30-16:00 : Somaliska Maay kulturutställning, poesi, konstvisning, underhållning och avslutning av konferensen.  

6. Project Reporting

Alla aktiviteten,  innan och efter utförandet av projektet ska dokumenteras och kollas 

enlighet projektplaneringen. Slutrapport av project  skrivas  enlighet project mål som

ska bedömas om malet uppnåtts eller inte. De framgångsfaktorer, hinders samt relevanta

berättelse ska dokumenteras som kommer att skickas till alla gällande parterna.

Dessutom ska alla finansiella dokumenten eller hur pengarna ska används, kommer att

dokumenteras och delar till hos de berörda partnern för detta Af-Somali Maay Konferens . 

SRS CPBI

Related Post

Maag-Maag Af-Maay – Qeeybty 1aad

Posted by - October 28, 2017 0
Fadlan, qofky haayo maagmaag afky maay iyo qoraaly suughaan af-maay eh haka eethi inwaanky hoos ky qorang. …………………………………………………………………………. 1-Abaq dooy…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *