Somaliska Maay Språket – Historia

5713 0

Somaliska-Maay-Kutur1Somaliska – Maay Språket

Maay folket är en del av Somaliska samhället som har sitt eget språk och kultur.   De uppskattas mellan 2,5 – 3 miljoner invånare i Somalia som talar ”Maay” språket och det är ganska annorlunda i många sätt på de andra Somaliska språk ”Maxaatiri.

Enligt Somaliska Federal State Författning, de två största språket för Somaliska folket kallas” Maay och Maxaa tiri”  och det finns också numer andra dialekter som pratas i Somalia.      Dessutom vistas Maay folket nästan alla städer i södra delar av Somalia d.v.s., de finns i Låg Shabbele, Bay, Bakool, Gedo, Låg Jubba, Centre Jubba och  Benadir region.    Maay språket är fortfarande aktive och tals detta områden i Somalia och områden gräsen Kenya och Eitiopia.

Men tvär har Maay Språket inte fått någon uppmärksam och utvecklingsprojekts from Somaliska kultur och utbildningsdepartement för många år. Det kan man säga Maay språket fick inget hänsyn från nästan alla somaliska olika regeringen sedan 1960.

På andra sidan har vi inte korrekta siffror av Maay talande personer som bor i Sverige. Men vi uppskattar mellan 3.200 – 3.400 personer som har kommit i Sverige olika tider.

I november 2013 lyckades att bilda en riks organisations som nu är medlem olika föreningar som tillhör Somaliska Maay samhället.  Organisationen kalls Sydvästsomaliska Riksförbudet i Sverige (SRS).    En av målet för Sydvästsomaliska Riksförbundet är att främja Maay Språket/Kultur och kämpa Maay språket användas i ett bra sätt och rädda Maay kultur som har en stor betydelse för oss.

 

Uppdaterad: 12 Maj 2015

Sydvästsomaliska Riksförbundet I Sverige

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *