Somaliska-Maay -Maay Språket – Concept Paper (Af-Maay)

5253 0

Somaliska – Maay Språket – Concept Paper  (Af-Maay)

Datum: 18 December 2015

Inledning:

Somaliska- Maaytalande folket är en del av Somalisk etniska grupp som har ett särskilt språk och kultur. Maaytalande folket uppskattas mellan 3.5 – 4.0 miljoner invånare i Somalia samt det finns också tusentals maaytalande som bor gränsen mellan Somalia och Kenya och de talar Maay språket. De två största språken som talas i Somalia kallas” Maay och Mahaatiri” samt det finns också numera andra dialekter som man pratar i Somalia, särskild södra Somalia (Af- Barawe, Af-Gare, Af- jidda, Af- Dabbare som har något relation med Af-Maay språket).  Maay språket är ganska annorlunda än de andra Somaliska språket ”Maxaatiri” på många sätt men de är samma släkt eller familj, enligt  några av språkforskarna.

Dessutom hävdar några av språkforskarna  att Somaliska Maay språket inte anses som dialekt men det kan stå ut som ett språk eftersom språkforskarna tycker att det finns många ord eller begrepp som är ganska skiljer sig mellan de två största Somaliska språken Maay och Mahaatiri.

Därtill sprider de  sig mesta somaliska-maaytalande folket nästan alla städer i södra delar av Somalia d.v.s, de finns Lower Shabelle, Bay, Bakool, Gedo, Lower Jubba, Central Jubba , Gedo och Benadir region. Maay språket är fortfarande aktivt och tals dessa områden i Somalia.  Men tyvärr har Maay språket/dialekt inte har fått något av stor uppmärksamhet eller lämpliga  utvecklingsprojekt from de olika Somaliska regeringen sedan i 1960  som var den första Somaliska regeringen tog över makten efter Italienska och Brittiska kolonier.

Det viktigaste punkt som vi vill peka ut är är trotts att Somali Federal regerings författning finns ett citat som säger ” De två språken som tals i Somalia är Maay och Mahaatiri” men även regeringens enda TV (National TV) och Radio Muqdishu avlägsnats bort att pratas eller skickas nyheter eller program som gäller Af-Somali Maay språket/dialekt. Istället det har ersättas andra  främmande språket som många som sitt modersmål är Maay,  kan de inta förstår. Detta anses en type av diskriminering  som  utsättas Maaytalande folket eller missbruk av makt som begicks några av Somaliska Federal Regeringens information – och kulturdepartementen som ansvar regerings TV:s och radios. Men det finns några aktiva individer from maaytalande som har skaffat privata radios eller webtidningar som de utsänder olika nyheter och program för Maay Språket.

På andra sidan har vi inte haft exakt siffror av somaliskamaaytalande personer som bor i Sverige. Men det uppskattas att de är mer än 3 2oo personer.  I November 2013, lyckades några av de Somaliska-maaytalande folket som vistas i Sverige att samlas och bygga en paraply organisation i Sverige som nu är medlemmar av sex olik föreningar som tillhör Somaliska maaytalande samhället. Organisationen kalls Sydväsomaliska Riksförbudet i Sverige (SRS) och huvudkontoret ligger Örebro, Föreningarnas Hus Slottsgatan 13A, 70361, Örebro, Sverige (www.sydvastsomaliska.org).

Målet:

En av det viktigaste syftet som Sydvästsomaliska Riksförbundet skaffades är att ut veckla Somaliska Maay Språket samt öka medvetenheten om Maay kultur i Sverige. Organisationen vill också  lyfta upp Maay kultur och försöka hjälpa till bygga upp en radio eller TV som sändas Maay språkst i Sverige för att rädda Somaliska Maay språket/kultur.

Vi vill också rädda Maay språket eftersom många maaytalande är oroliga för att språket kan  bli språkdöd om det inte är används i ett bra sätt verkan får utvecklingsprojekt. Vi meddelar här att vi vill välkomna alla institutioner eller individer som är intresserar att utveckla och forska Somaliska  Maay språket. Vi är troligen redo på att ge dom, de lämpliga informationer och support som vi kan jobba tillsamman för att rädda Somaliska Maay språket .  Vi ansar också att det är ett betydelse språk för många Maay talande Somalis för vardagens liv och barnsframtiden.

Med vänliga hälsningar

Abdulkadir Abukar Sheikh
Ordförande, Sydvästsomaliska Riksförbundet I Sverige (SRS). e-post: sydvast.somaliska@outlook.com (www.sydvastsomaliska.se).

Uppdaterat: 01 August 2017

Källor: https://www.ethnologue.com

 

Geel iyo ilmo

Related Post

Doothi Nahwoo – Af-Maay

Posted by - July 7, 2017 0
Doothis=Nahwu (Sarfoogha Af-Maayky) ============ Af kasty maay leyaa wal liing istimaalaaw inii walaa liki dohowaaw wal tossing li kaso koro…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *