Presskonferens från Sydvätsomaliska Riksförbundet I Sverige (SRS)

2004 0

Presskonferens från Sydvästsomaliska Riksförbundet I Sverige (SRS)

Datum: 23 juli 2015 – Örebro, Sverige

Syfte: Massaker , utbredd av plundring och interna flyktingar i Bakool Regionen – Somalia.

Ett krismöte genom telefonsamtal, tillsammans med några av styrelsen och medlemmarna från Sydvästsomaliska Riksförbundet i Sverige hölls på den 22 juli 2015 mellan klockan 19: 30 till 21: 40. Mötet diskuterades den senaste rapporter av massaker, interna flyktingar, förskjutning och förlust av privata egendom som rapporterats delar av Bakool region. Området som drabbades detta problem ingår byarna av Buurdhuhunle ,Goobato i Wajid distriktet och Merka distrikt , Lägre Shabelle region.

Efter det krismötet bestämdes det följande beslut:

 1. Sydvästsomaliska Riksförbund fördömer alla oroliga rapporter som bekräftar att det fanns massmord, plundringar, bränning av fastigheter och jordbruk i de byarna omkring Wajid distrik i Bakool region, såsom byarna i Buurdhuhunle, Gobato, Warguud, Warfaatah och andra orter. Rapporter från regionen har sagt att de som dödades var inte beväpnade personer eller deltog i kriget men detta problem skedde när det dödades direkt till obeväpnade civilbefolkningen som var i sina boende eller gårdar samt antalet mördade personer uppskattades cirka 60-70 personer civila.
 1. Rapporter sa att katastrofen inträffade mellan den 15:e till 20:e juli 2015. De civilbefolkningarna som drabbades detta problem var mellan 60-70 år gamla. Människorna som har dödats eller utsatts ingår barn, ungdomar, kvinnor och äldre, samt personer som tillhör i samma familj. Rapporter från området Buurdhuxunle har sagt också att det finns två kvinnor som dödades av en bil som körde på dem till döds!.
 1. Detta problem som påstod ovan rapporterades att de var bakom några av den etiopiska militären som talar Somaliska MAHAA. Dessa fallen skedde i flera gånger i omkring Buurdhunle och Rabdhuure, Wajid i Bakool regionen.
 1. Sydvästsomaliska Riksförbundet i Sverige föreslår till att Bakool regional Administration, South West Administration , Somaliska Administration i Etiopiska, Etiopiska Regeringen och Somaliska Federal Regeringen skapar en oberoende kommission för att utreda våldet mot civila, inklusive massaker , förflyttning av människor som bor i byarna i Wajid i Bakool regionen.
 1. Organisationen fördömer också händelsen som inträffade den 21 juli 2015 och att AMISOM soldater dödades civila i staden Marka i Lower Shabelle reigon som tillhör South West Administration och tillämpar Lower Shabelle-regionen. Sydvästsomaliska Riksförbundet begär den Somaliska regeringen att nominera oberoende panel som avgör fallen som hände i distriktet och de som ansvar detta eller gärningsmännen ställs inför rätten.
 1. Sydvästsomaliska Riksförbudet uppmanar alla medlemmar i Sydvästsomaliska Riksförbundet i Sverige och andra Somalier i världen att hjälpa människorna som är behov av hjälp i Bakool regionen, särskilt när det gäller att hjälpa mänskorna i Wajid distriktet. Det finns färre vatten och mat i de byarna.
 1. Organisationen utsåg också en särskild kommitté för att ta itu med det här händelsen av massaker /folkmord och interna flyktingar. Organisationen enades också om att följa upp den statistiken och siffrorna av de människorna som dödades, plundring av egendom och jordbruk som drabbades av civilbefolkning av området. Samt den rapporten ska skickas vidare till de mänskliga rättigheter organisationer i välden. En Lista med namnen på de som dödades områden i Buurduhunle och Goobato ska delas i sinom tid.

Den särskilda kommittén utses av organisationen inkluderar:

 1. Mustafa Ahmed, Ordförande
 2. Abdifatah Roble, Sekreterare
 3. Nimco Isaak, ledamot
 4. Zahra Mohamed Nur, ledamot
 5. Mubarak Haji Ibdow Libaan, ledamot

Hälsningar

Abdulkadir Abukar Sheikh

Ordförande, Sydvästsomaliska Riksförbudet I Sverige (SRS)

E-post: sydvast.somaliska@outlook.com

c / o Föreningarnas Hus

A 13 Slottsgatan

703 61, Örebro, Sweden

websidan: www.sydvastsomaliska.org

 

pressrelease

Engelska:

Scan0139 Scan0140

Related Post

Flickor Utbildning

Posted by - May 19, 2015 0
Enligt UNICEF Somalia, i sin webbsidan skriver ” Utbildningstjänster i Somalia tillhandahålls av en mängd olika aktörer, däribland Community Utbildning…

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *