Somaliska – Maay Språket (Maay Maay)

2989 0

Somaliska – Maay Språket

Maay folket är en del av Somaliska samhället som har sitt eget språk och kultur. De uppskattas mellan 3,5 – 4 miljoner invånare i Somalia som talar ”Maay” pråket och det är ganska annorlunda i många sätt på de andra Somaliska språk ”Maxaatiri.

De två största språket för Somaliska folket kallas” Maay och Maxaa tiri” och det finns också numer andra dialekter som man pratar i Somalia. Dessutom vistas Maay folket nästan alla städer i södra delar av Somalia d.v.s., de finns i Låg Shabbele, Bay, Bakool, Gedo, Låg Jubba, Centre Jubba och Benadir region. Maay språket är fortfarande aktive och tals detta områden i Somalia och områden gräsen Keya och Eithiopa.

Men tvär har Maay Språket inte fått någon uppmärksamt och utveckling projekts from Somaliska kultur och utbildningsdepartement samt för många år. Det kan man säga Maay språket fick inget hänsyn från nästan alla somaliska olika regeringen sedan 1960 när Somalia fick friheten från Italienska och Stor Britain kolonier.

På andra sidan har vi inte korrekta siffror av Maay talar personer som bor i Sverige. Men vi uppskattar mer än 3,200 personer som har kommit i Sverige olika tider. I november 2013 lyckades att bilda en riks organisations som nu är medlem olika föreningar som tillhör Somaliska Maay samhället. Organisationen kalls Sydväsomalisak Riksförbudet i Sverige (SRS). En av målet för Sydvastsomaliska Riksförbundet är att främja Maay Språket/Kultur och kämpa Maay språket användas i ett bra sätt.

 

Uppdaterad: 01/01/2016

Sydvästsomaliska Riksförbundet i Sverige (SRS)

e-post. sydvast.somaliska@outlook.com

DSC00981

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *